Hond speurt ziekenhuisbacterie op

http://nos.nl/artikel/451410-hond-speurt-ziekenhuisbacterie-op.html


Honden zijn in staat om een zeer besmettelijke ziekenhuisbacterie op te sporen. Dat blijkt uit onderzoek van medewerkers van hetVU medisch centrum in Amsterdam. Hun bevindingen zijn gepubliceerd in de kersteditie van het  British Medical Journal.
 

De bacterie waar het om gaat, Clostridium difficile, kan aandoeningen veroorzaken van milde diarree tot levensbedreigende darmontstekingen. Vooral oudere mensen die een antibioticakuur hebben gehad, zijn er vatbaar voor. Dat komt doordat antibiotica de natuurlijke balans van darmbacteriën verstoren.

 

Beagle


De bacterie is erg besmettelijk en verspreidt zich snel over een afdeling. Omdat het lastig is om hem te herkennen, werd gezocht naar een snellere methode om hem op te sporen. Twee internisten en een hondentrainster besloten een speurhond in te zetten: de 2-jarige beagle Cliff.

 

Na een training van twee maanden lukte het Cliff om een afdeling binnen tien minuten te controleren op de aanwezigheid van patiënten met Clostridium difficile. Aan het onderzoek deden 300 mensen mee, van wie 30 met de bacterie. Cliff identificeerde 25 van de 30 geïnfecteerden. Hij deed dat door naast het bed van de persoon met de bacterie te gaan zitten.

 

Kanker


De onderzoekers concluderen dat speurhonden opgeleid kunnen worden om patiënten met Clostridium difficile op te sporen. Hierdoor zou het aantal ziekenhuisinfecties verkleind kunnen worden.

In het verleden zijn honden ook al opgeleid om kanker te herkennen.