Minder landbouwgif op groente en fruit
http://www.nieuws.nl/algemeen/20140509/Minder-landbouwgif-op-groente-en-fruitOp groente en fruit zijn in de afgelopen twee jaar minder resten van gewasbeschermingsmiddelen teruggevonden. In totaal werd tussen januari 2012 en december 2013 in 42 gevallen de gezondheidsnorm overschreden, dat zijn er twintig minder dan tussen juli 2011 en juni 2013.

Dat blijkt uit een rapport van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vrijdag op basis van ruim achtduizend monsters die in twee jaar tijd zijn genomen. Volgens de voedselwaakhond valt daaruit op te maken dat het strenge EU-beleid inmiddels zijn vruchten afwerpt. Zo worden in sommige gevallen certificaten geëist.

Op zo'n 99 procent van het fruit en groente in Nederlandse winkels zit minder dan de wettelijke toegestane hoeveelheid gifresten. In de gevallen waarbij wel resten van bestrijdingsmiddelen werden aangetroffen, is de hoeveelheid zo laag dat de effecten op de gezondheid bijna altijd verwaarloosbaar zijn.

De meeste overschrijdingen komen van groente en fruit dat buiten de Europese Unie is geteeld. Het gaat bijvoorbeeld om Zuidoost-Azië, China, Kenia, Suriname en de Dominicaanse Republiek.