Recordboete door krappe melkquota


http://www.telegraaf.nl/feed/krant/krant_binnenland/22002438/__Recordboete_door_krappe_melkquota__.htmldoor Richard van de Crommert
AMSTERDAM - 
Nederland stevent af op een Europese recordboete van 130 miljoen euro voor het overschrijden van de melkquota.
 
Tot op heden was de hoogste boete die ons land daarvoor ooit kreeg 43,8 miljoen euro. Als de huidige hoge melkproductie aanhoudt, komt Nederland over het huidige jaar uit op een boete van 130 miljoen, zo schat melkveespecialist Kees Romijn van landbouworganisatie LTO. Het is geld dat allemaal in het putje van Brussel verdwijnt. De Nederlandse zuivelsector heeft er niks aan. De torenhoge boete wordt aangejaagd door de hoge melkprijs van 50 cent per liter en de grote veestapel. Dit jaar melken boeren al 5 procent boven hun plafonds.

Dierenwelzijn

Met 130 miljoen euro kan een splinternieuwe fabriek uit de grond worden gestampt. „Nu verdampt dat geld in één keer”, zegt Romijn. „Dat is zonde, want je kunt veel betere dingen doen met dit geld. Het zou veel beter zijn om met dat geld te investeren in dierenwelzijn en dierengezondheid.”
De melkveehouders kijken reikhalzend uit naar de datum van 1 april 2015. Dan verdwijnen na dertig jaar de Europese melkquota, waardoor ze aan productiemaxima gebonden worden. In afwachting daarvan wordt er meer dan ooit in de Nederlandse zuivelsector geïnvesteerd. Van grote internationale zuivelconcerns tot lokale spelers als Beemster: allemaal steken ze miljoenen in nieuwe kaasfabrieken in ons land. „We zijn allemaal bezig om de sector concurrerender te maken en dan is het jammer om niet te profiteren van de stijgende markt.”Om de dreiging van een recordboete af te wenden, worden koeien versneld naar de slachtbank gebracht. „Dat getal loopt behoorlijk op”, zegt de LTO-voorman. „Eigenlijk is dat jammer, want de te slachten koeien mankeren niets en we hebben in onze duurzaamheidsagenda vastgelegd dat we de levensduur van onze melkkoeien willen verlengen.”