EU: geen babyfoto op melkpoederhttp://nos.nl/artikel/516743-eu-geen-babyfoto-op-melkpoeder.html


Op de verpakkingen van melkpoeder voor baby's mogen binnenkort geen foto's van zuigelingen meer staan. Het Europees Parlement heeft strengere verpakkingsregels goedgekeurd waarin dat staat.


Op voeding voor baby's tot twaalf maanden oud mag binnenkort geen afbeelding of tekst staan die het gebruik van zo'n product idealiseert. Een foto van een baby hoort daar volgens het Europarlement ook bij. Door het verwijderen van suggestieve afbeeldingen, wil de EU voorkomen dat het gebruik van borstvoeding door de fabrikanten ontmoedigd wordt.


Grafische afbeelding

In sommige gevallen mag er nog wel een grafische afbeelding van een baby op de verpakking staan, bijvoorbeeld wanneer de afbeelding het gebruik van het product illustreert.

Het Europarlement wil verder dat de Europese Commissie onderzoekt of baby's die poedermelk drinken gezonder zijn dan baby's die borstvoeding krijgen. Verder dringt het parlement erop aan dat de hoeveelheden restanten van bestrijdingsmiddelen tot het minimum beperkt blijven.


Reacties

De PVV reageert "vol afschuw" en noemt het besluit van het Europees Parlement "belachelijk". PVV-Kamerlid Madlener vindt dat de EU zich helemaal niet met dit soort aangelegenheden hoort te bemoeien. "Moeders kunnen zelf prima beslissen of ze borstvoeding geven dan wel verpakte babyvoeding", aldus de PVV'er.


De SP, die doorgaans ook terughoudend is over Brusselse bemoeienis is echter blij met het besluit. SP-Europarlementariër Loitard noemt de nieuwe regels "een mooie standaard voor voedselveiligheid in de EU".